DRENAŽNI GEOKOMPOZIT

Drenažni geokompozit

je tridimenzionalni drenažni sistem, ki je sestavljen iz drenažnega jedra in najmanj iz ene filtrirne plasti geotekstila. Filtrirna plast ščiti drenažno jedro pred vstopom talnih delcev, medtem ko dopušča pomik plina in vode v notranjost. Vse plasti se navadno vežejo skupaj, da vzdržujejo visoko strižno odpornost. Drenažni geokompozit rešuje težave v zvezi z drenažo plinov in tekočin.

Največ uporablja za reševanje težav pri drenaži plinov in tekočin na odlagališčih, pri gradnji cest in železnic, dreniranju betonskih konstrukcij,…. V komunalnem inženirstvu drenažni geokompozit služi trem funkcijam hkrati (filtracija, zaščita in drenaža), ko je nameščen neposredno nad geomembrano. Zaradi njegove sposobnosti, da pasivno zmanjšuje vodni pritisk, je drenažni geokompozit idealen za drenažo nad zakopanimi strukturami in za stransko drenažo pri robovih cest. Filtrirni geotekstil in drenažno jedro sta lahko učinkovito dimenzionirana, da dosežeta ustrezno drenažno sposobnost in namen uporabe. Z izbiro surovin drenažnega jedra in geotekstila lahko zaustavimo vplive kontaminantov v tleh ali izcedni vodi.

Drenažni geokompozit se uspešno uporablja kot drenažna plast pri izgradnji zgradb, predorov in streh. Dolgoročna učinkovitost naluknjanega netkanega tekstila omogoča varno načrtovanje pasivne drenaže in tako zagotavlja dolgoročnost sistema. Pravilna vezava med geotekstilom in drenažnim jedrom zagotavlja prenos strižnih sil skozi sistem.

Ker filter, drenaža in zaščitna plast sestavljajo eno enoto, lahko drenažni geokompozit hitro namestimo. Pri uporabi drenažnega geokompozita pri zemeljskih konstrukcijah je potrebnih manj izkopov na kraju samem, v primeru oblaganja odlagališča pa se poveča prostornina za odlaganje. Uporaba drenažnega geokompozita tudi prihrani čas in naravne vire, saj 10,000 m2 sistema drenažnega geokompozita lahko nadomesti ekstrakcijo, prevoz in namestitev okrog 3,000 m3 zrnatega drenažnega materiala. Pri uporabi drenažnega geokompozita so stroški nižji v primerjavi s konvencionalnimi metodami. Dva delavca lahko brez težav prenašata ali odvijata lahke role drenažnega geokompozita in jih namestita v skoraj vseh vremenskih razmerah. Tudi zapletene povezave so enostavne z drenažnim geokompozitom, ki se zlahka prilagaja profilom na področju dela.

Drenažni geokompozit se odlikuje po svoji vsestranskosti. Namestitev je enostavna in takojšnja. Je izredno odporen na okoljske dejavnike in njegova uporaba ohranja naravne vire.