3D PROTIEROZIJSKA MREŽA

3D TRODIMENZIONALNA PROTIEROZIJSKA MREŽA

Protierozijska mreža je tridimenzionalna mreža za preprečevanje erozije, ki je sestavljena iz UV stabiliziranega, labirintu podobnega ekstrudiranega monofilamentnega polimernega jedra. Trodimenzionalna protierozijska mreža nadzoruje površinsko erozijo in pomaga pri utrditvi in ojačanju področja korenin rastlin.

Trodimenzionalna protierozijska mreža se uporablja za zaščito pobočja in tal pri gradnji cest, urejanje krajine in pri komunalnih delih. Na področju inženirstva vodnih poti se trodimenzionalna protierozijska mreža uporablja za zaščito protipoplavnih nasipov, rečnih brežin, zajezitvenih brežin,…. Preprečuje drsenje, izpiranje zemlje in povrhnjice, medtem ko omogoča hitro rast vegetacije. Pri hudih nalivih in vodnih tokovih ojačevalna sposobnost 3D mreža preprečuje erozijo navadno občutljive vegetacije. Ko vegetacija zraste, 3D mreža zmanjša hitrost odtokov vode, tako da poveča infiltracijo ter zmanjša vodni pretok. 3D mreža neposredno ob vodnih poteh ščiti nasipe pred izpiranjem zemljin.

Odprta struktura 3D mrež omogoča zemlji, da zapolni celotno območje na površini in v globini ter tako prepreči površinsko erozijo. Rast korenin travnega sistema podpira tridimenzionalna struktura mreže. Je odporna na naravne kemične in biološke snovi, ki so prisotne v zemlji in na UV sevanje. Učinkovitost mreže je zagotovljena pri dolgoročni rabi. Lahke role omogočajo hitro in poceni namestitev, lahko natančno napolnijo z minimalno količino zemlje. 3D mrežo lahko celo položimo na precej strma pobočja in tako stabiliziramo posamezna področja, pri katerih so navadno potrebni dražji sanacijski postopki.

Po namestitvi je 3D mreža popolnoma funkcionalna, na strmih pobočjih jo pritrdimo s stremeni ali klini. Potem ko je odprta struktura mreže zapolnjena z plastjo zemlje, se izvede zatravite površine in vegetacija lahko začne takoj uspevati.